SoFi-e verheldert met data, hoe werkt dat voor jouw beleidscyclus?

Het denk en werkmodel van SoFi-e® verbindt is opgebouwd uit de fases van het hart, het hoofd en de handen. Deze fases verbinden mens, organisatie en samenleving om bewust te blijven van de bedoeling. Onze bedoeling: de kwaliteit van leven van de medemens!

Denk en werkmodel

In de fase van het hoofd wordt middels het gebruik van data een verbinding gelegd tussen de leef- en de systeemwereld. Dit is onze kijk op data-ondersteund werken. Om de realiteit niet uit het oog te verliezen betrekken wij zowel kwalitatieve als kwantitatieve data. Onderdeel van data-ondersteund werken is onze data-ondersteunde beleidscyclus waarin de verbinding tussen de leef- en systeemwereld centraal staat. Van beleidsontwikkeling (in kaart brengen van de maatschappelijke opgave en de organisatieopgave) naar beleidsuitvoering (de beleidsopgave) en beleidsevaluatie.

Data-ondersteunde beleidscyclus

SoFi-e® verbindt heeft haar dienstenaanbod verwerkt in de vorm van een informatiepiramide. De piramide is opgebouwd uit een aantal modules welke aansluiten op de hierboven benoemde data-ondersteunde beleidscyclus.

Informatiepiramide

In de eerste module staat het in beeld brengen van de maatschappelijke opgave centraal. Hiervoor hebben wij een sociaaldataprofiel en thema dashboards m.b.t. opgroeien, veerkracht en vitaliteit ontwikkeld. Hierin kunnen de buurten gebenchmarkt werden met soortgelijke gemeenten in heel Nederland en wordt de opgave in samenhang gepresenteerd. Deze dashboards voorzien in basisinformatie en zijn te gebruiken als gesprekstool in gesprekken met de burgers, partners en binnen de eigen organisatie.

Sociaal dataprofiel

De tweede module heeft betrekking op het duiden van de organisatie opgave middels dasboards met daarin: doelgroep- en wijkanalyse, het gebruik van formele en informele basisvoorzieningen en het gebruik van geïndiceerde zorg en ondersteuning.

Geïndiceerde zorg en ondersteuning.

De dashboards zijn onder andere te gebruiken voor analyse t.b.v. beleidsuitwerking, de ontwikkeling van nieuwe interventies en voor de inkoop en subsidiëring van basis voorzieningen en maatwerkvoorzieningen. Tevens is de module te gebruiken voor een wijkgerichte en/of doelgroepaanpak. De modules 1 en 2 zijn onderdeel van de fase van beleidsontwikkeling in onze data-ondersteunde beleidscyclus.

Onze derde en vierde module sluiten aan op de fases van beleidsuitvoering en beleidsevaluatie. Onze beleidsmonitor is te gebruiken voor monitoring en bijsturing. Het geeft een compleet beeld van de ontwikkeling van zorg en ondersteuning per beleidspijler en integraal. Dit kan tevens gebruikt worden voor de verantwoording van beleid aansluitend bij de doelstellingen van de organisatie.

Beleidsmonitor